Bergelä (Norra Sådö), Inkoo
KLV:n omistama saarisatama. 
N60°00.370, E24°08.620, Bergelä
N60°00.370, E24°08.725, vedenalainen kallio/merkkipoiju

Bergela 1


Sådön lahteen sisään ajettaessa salmen keskiosassa olevaa vedenalaista kalliota on syytä varoa. Vapaata vettä kallion kohdalla on vain noin metrin verran. Navigoinnin helpottamiseksi saaritoimikunta vie keväällä merkkipoijun kallion viereen. Merkkipoiju asetetaan 2-3 m kallion reunasta pohjoiseen, kierrä poiju pohjoisen (saunan) puolelta.

Pikkulaituriin mahtuu kerrallaan kiinnittymään 7-8 venettä ja päälaituriin yli 20 venettä. Syvyyttä molemmissa laitureissa yli 2 m. Päälaiturin päästä löytyy myös mooring-köydet joiden painot ovat noin 20m etäisyydellä laiturin päästä. Ankkurointi on kielletty lahden pohjassa kulkevien merikaapeleiden vuoksi.


Bergelään voi lähteä hyvin myös pienemmällä veneellä. Inkoossa Kuruniementien päässä on KLV:lla yhteyssatamapaikka (N60°01.7970, E24°07.0460), mistä lukitun portin takaa löytyy pysäköintitilaa ja veneramppi traileria varten, jos ei halua Porkkalan selkää lähteä ylittämään. Matkaa Bergelään kertyy Kuruniemestä 4km ja Inkoon keskustasta 11km. Yöpyä voi Bergelän tuvassa, mistä löytyy hyvin varusteltu keittiö astioineen ja työvälineineen sekä makuuhuone, jonka voi varata omaan käyttöön. Tiedustelut ja varaukset saari-isännältä.

Bergelän saarisatamaan kuuluu:

• päärakennus jossa keittiö, tiskikatos, iso ”tupa”-oleskelutila, varasto, makuuhuone sekä terassi
• makuuhuone, jonka voi varata omaan käyttöön, tiedustelut saari-isännältä
• tilava sauna terasseineen ja uimalaitureineen
• puukatos
• saunan edustalla hiekkaranta lapsille
• porakaivo (vesi soveltuu käyttövedeksi, mutta ei suositella juomavedeksi)
• jykevä, hirsistä rakennettu grillikatos grilleineen
• savustusuuni savukalan ystäville
• kaksi laituria peräpoijuineen veneiden kiinnittymiseen
• laiturisähköt
• penkkiryhmiä ruokailuun
• puuceet, 4 kpl
• runsaasti rauhallista maastoa ympärillä (sieniä, marjoja!)
• yhteisranta saaren pohjoisrannalla, reitti merkitty
• soutuveneet, 2 kpl
• SUP-lautoja, 2 kpl
• optimistijollia, 2 kpl

Bergelään on hankittu myös Defibrilaattori

Yhteisranta
Saaren pohjoisosassa sijaitseva yhteisranta on kaikkien Sådössä sijaitsevien kiinteistöjen käytössä.
Yhteisrantaan on merkattu puihin valkoisin merkein reitit, jotka lähtevät vanhalta kaivolta sekä puukatoksen takaa.

Saunan ja veden käytöstä
Saunan, vesipadan, kaivoveden ja vesipumpun käyttöohjeet löytyvät saunan pukuhuoneesta. Vesipumpun pääkytkin sekä aikakytkin n.5min on saunan pukuhuoneessa. Ennen käynnistystä varmista hanojen asento saunan alta ja myös keittiön nurkalta. Vesipadan lämmityksessä kannattaa huomioida, että yhdellä pesällisellä pieniä klapeja saa täyden padallisen kiehuvaa vettä. Sauna tulee pestä kuukausittain, puhdistusaineet löytyvät päärakennuksesta. Naisten saunavuoro on 17.00-18.30 ja miesten saunavuoro 18.30-20.00 ellei muuta sovita. Mahdolliset perhevuorot voidaan pitää näitä ennen tai jälkeen.

Bergelän polttopuut
Viimekaudella saatiin polttopuut käytettyä loppuun ja tälle kaudelle on tilattu 27 säkkiä polttopuita, joiden pitäisi riittää muutamaksi vuodeksi saunaan sekä grillipuiksi. Saaritoimikunta hankkii kauden aikana myös hiiliä käytettäväksi grilleillä. Saunan ja grillien tuhkapesät tyhjennetään aina ensin tuhkaämpäreihin ja vasta täysin jäähtyneet tuhkaämpärit tyhjennetään risujenpolttopaikalle varovaisuutta noudattaen.


Kalastuksesta Bergelässä
Kuulumme Stubbölen Kalastusosuuskuntaan ja kalastus on kaikille jäsenillemme sallittua omalla vesialueellamme. Vesialueen kartta löytyy Bergelän päärakennuksen ilmoitustaululta. Verkkomerkkien käytöstä on luovuttu. Vanhoja verkkomerkkejä saa edelleen käyttää, mutta niiden käyttöä ei edellytetä. Mikäli merkkaamattomista verkoista tulee ongelmia, voidaan pyytää kalastuksen valvojaa olemaan yhteydessä Håkan Fagerströmiin, joka vahvistaa puhelimitse KLV:n verkkokalastusluvat.

Yhteystiedot:
Stubbölen Kalastusosuuskunta
Håkan Fagerström
Puh: 0400-477008

Bergelän laitureiden syväyksistä
Olemme luodanneet laitureiden ympäristöt ja merkanneet ison laiturin länsipuolelle 2 m linjan helpottamaan lähestymistä. Erillisessä kuvassa syvyydet. Syvyysmerkinnät ovat ohjeelliset eikä KLV:n saaritoimikunta ota vastuuta niiden oikeellisuudesta. Veneiden kapteenit vastaavat aina oman veneensä rantautumisesta ja mahdollisista vaurioista.
Bergelan laiturien syvyydet


Bergela Ilmasta s

SAARITOIMIKUNTA 2020

Saari-isäntä:
Jukka Fallström, 040 770 1819
saaret@kivenlahdenvenekerho.fi

Jäsenet:
Keijo Niemistö, 0400 432 806
Miika Honkanen, 040 838 3404
Timo Vanhanen, 050 400 4785
Jari-Pekka Tiesmäki, 040 510 3001
Peter Wiklund, 050 592 8379
Marko Nuutinen, 050 327 6709