Bergelä

Bergelä (Norra Sådö), Inkoo

KLV:n omistama saarisatama
N60°00.370, E24°08.620, Bergelä
N60°00.370, E24°08.725, vedenalainen kallio/merkkipoiju

Sådön lahteen sisään ajettaessa salmen keskiosassa olevaa vedenalaista kalliota on syytä varoa. Vapaata vettä kallion kohdalla on vain noin metrin verran. Navigoinnin helpottamiseksi saaritoimikunta vie keväällä merkkipoijun kallion viereen. Merkkipoiju asetetaan 2–3 m kallion reunasta pohjoiseen. Kierrä poiju pohjoisen (saunan) puolelta.

Pikkulaituriin mahtuu kerrallaan kiinnittymään 7–8 venettä ja päälaituriin yli 20 venettä. Syvyyttä molemmissa laitureissa on yli 2 m. Päälaiturin päästä löytyy myös mooring-köydet, joiden painot ovat noin 20 m etäisyydellä laiturin päästä. Laitureissa on peräpoiju kiinnittyminen, ja ankkurointi on kielletty lahden pohjassa kulkevien merikaapeleiden vuoksi. Laitureilta löytyy valaistus ja sähköpisteet.

Alla olevaan kuvaan on merkitty laitureiden ympäristön syvyydet helpottamaan lähestymistä. Syvyysmerkinnät ovat ohjeelliset, eikä KLV ota vastuuta niiden oikeellisuudesta. Veneen kippari vastaa aina oman veneensä rantautumisesta ja mahdollisista vaurioista.

Kuruniementien päässä on KLV:lla yhteyssatamapaikka (N60°01.7970, E24°07.0460), mistä lukitun portin takaa löytyy pysäköintitilaa ja veneramppi traileria varten. Satama ja laiturit ovat käytettävissä esimerkiksi miehistön vaihtoa varten tai jos haluaa omalla traileriveneellä käydä Bergelässä. Matkaa Kuruniemestä Bergelään kertyy 4 km.

Päärakennuksesta löytyy hyvin varusteltu keittiö ruuanlaittotarvikkeineen ja jääkaappi. Keittiön terassilla on tiskauspaikka ja vesipiste, mihin saadaan vettä porakaivolta, pumppu käynnistetään saunalta. Sähköpääkeskus automaattisulakkeineen löytyy keittiön seinältä.

Päärakennukseen kuuluu myös oleskelutilat, makuuhuone, varasto sekä terassi. Makuuhuoneen voi varata yöpymiseen kolmelle henkilölle. Tiedustelut saari-isännältä.

Saunalta löytyy terassi, hiekkaranta ja uimalaituri. Saunan vierestä löytyy myös puukatos sekä katettu porakaivo ja vesipumppu. Porakaivon vesi soveltuu käyttövedeksi, mutta sitä ei suositella juomavedeksi.

Pihalta ja ympäristöstä löytyy katettu grillikatos, puu- ja kaasugrillit, savustusuuni, pöytä- ja penkkiryhmiä sekä puuceet 4 kpl. Harrastamiseen löytyy muun muassa soutuveneitä 2 kpl, sup-lautoja 2 kpl, optimistijollia 2 kpl sekä trampoliini.

Päärakennuksen ja saunan ovien lukkoihin sopii Marinsataman laituriavain. Viimeinen saaresta lähtijä varmistaa aina, että kaikki rakennukset on lukittu ja liedet yms. sähkölaitteet on kytketty pois päältä. Tuvan sähköpääkytkin ja jääkaappi saa aktiivikauden aikana jäädä päälle. Jääkaapin siisteydestä ja tyhjentämisestä huolehtii sen käyttäjät itse.

Saunan ja veden käyttö

Yleiset saunavuorot pidetään alkaen kello 17.00. Naisten vuoro on 17.00–18.30 ja miesten vuoro 18.30–20.00. Tarvittaessa voidaan myös vuorotella tunnin vaihtovälein 17.00–22.00 välillä.

Tunnin pituisia perhevuoroja voidaan varata ennen tai jälkeen yleisiä vuoroja.

Kaudesta 2021 alkaen perhevuorot ovat maksullisia. Hinta on 15 € / tunti. Perhevuoro merkitään saunakirjaan kuten normaalitkin saunavuorot. Merkintä tulee suorittaa etukäteen, jotta tehty varaus on nähtävissä. Mikäli Bergelään saapuu yleisten vuorojen aikana useampia venekuntia, jotka haluavat päästä saunomaan, perhevuoron varaus peruuntuu ja yleisiä vuoroja jatketaan tarpeen mukaan klo 22.00 saakka.

Näillä järjestelyillä on tarkoitus pitää saunavuorojen pituudet kohtuullisina, hillitä tarpeetonta polttopuiden kulutusta ja mahdollistaa saunominen yleisten vuorojen ulkopuolella. Yhteisvuorojen prioriteetin tarkoituksena on taata mahdollisimman monelle henkilölle mahdollisuus saunomiseen ilman etukäteen varaamista.

Saunavuoroista voidaan neuvotella ja saunan lämmittäjä ilmoittaa venekunnille saunavuorokäytännön ainakin poikkeustilanteissa.

Saunan kiukaan, vesipadan ja vesipumpun käyttöohjeet löytyvät saunan pukuhuoneesta. Vesipumpun pääkytkin sekä aikakytkin ovat saunan pukuhuoneessa sähkökotelon alapuolella. Ennen käynnistystä varmista hanojen asento saunan terassin alta ja myös tuvan keittiön nurkalta. Laita pumpun pääkytkin päälle ja painallus aikakytkimestä käynnistää pumpun kerrallaan noin 5 minuutin ajaksi.

Vesipadan lämmityksessä kannattaa huomioida, että yhdellä pesällisellä pieniä klapeja saa täyden padallisen kiehuvaa vettä. Jos saunojia on paljon, joudutaan useimmiten miesten vuoron alussa laittamaan uudet tulet padan alle.

Kiukaassa ja vesipadassa saa polttaa vain siihen tarkoitettua puuta. Roskia kuten esimerkiksi kertakäyttölaudeliinoja ei saa polttaa. Tällä vähennetään piipun nokeentumista, piipusta lähtevän tuhkan leviämistä ympäristöön ja vähennetään tulipaloriskiä.

Saunan pesu on suositeltavaa kuukausittain esimerkiksi joka kuukauden ensimmäisenä lauantaina ennen saunavuoron alkua. Puhdistusaineet löytyvät päärakennuksesta.

Polttopuut

Polttopuiden kulutus saunalla ja grillillä on ollut noin 20 heittokuutiota vuodessa. Polttopuita hankitaan tarpeen mukaan aina isompi erä kerrallaan.

Vaihtoehtona grillissä käytettävälle polttopuulle on nyt myös hiili- sekä kaasugrillaus mahdollisuus. Saaritoimikunta toimittaa kauden aikana hiiliä ja kaasua kulutuksen mukaan.

Saunan ja grillien tuhkapesät tyhjennetään aina ensin tuhkaämpäreihin ja vähintään yli vuorokauden jäähtyneet tuhkaämpärit tyhjennetään vanhan kaivon viereen tuhkalle varatulle paikalle varovaisuutta noudattaen.

Yhteisalueet saarella

Saaren pohjoisosassa sijaitseva yhteisranta sekä saaren keskiosan metsä- ja kalliomaasto ovat kaikkien Sådössä sijaitsevien kiinteistöjen yhteiskäytössä. Reitit yhteisrantaan on merkitty valkoisilla merkeillä puihin. Reitit lähtevät vanhalta kaivolta sekä puukatoksen takaa.

Kalastus Bergelässä

Kuulumme Stubbölen kalastusosuuskuntaan, ja kalastus on kaikille jäsenillemme sallittua omalla vesialueellamme. Vesialueen kartta löytyy Bergelän päärakennuksen ilmoitustaululta. Verkkomerkkien käytöstä on luovuttu. Vanhoja verkkomerkkejä saa edelleen käyttää, mutta niiden käyttöä ei edellytetä. Mikäli merkkaamattomista verkoista tulee ongelmia, voidaan pyytää kalastuksenvalvojaa olemaan yhteydessä Håkan Fagerströmiin, joka vahvistaa puhelimitse KLV:n verkkokalastusluvat.

Yhteystiedot
Stubbölen Kalastusosuuskunta
Håkan Fagerström
puh. 0400 477 008